måndag 10 augusti 2009

Mina husdjur

Nu har vi hermeliner här igen, dom invarderade oss förra sommaren också. Dom är överallt och inte är dom speciellt skygga heller. Här om dagen kom jag ut från duschen och gick i lugn och ro till sovrummet och skulle hämta kläder. Ja då var de väl en inne i sovrummer, jag skvatt till och vrålade så sonen vaknade hahahahhaha. Ja sen senare på eftermiddagen skulle sonen gå in och lägga sig i soffan ja då satt de väl en där också hahahahah. Jajajaj men idag har jag inte sett röken av dom, för vi matar dom ju också och dom fick så mycket mat häromdagen så jag sa de att - dom är väl så feta och mätta så dom inte orkar röra på sig, dom ligger väl i något hörn och pustar och flämtar. Ja lite kul är de ju att titta på dom, men inte kul när dom är inne i huset hahah....

Fakta

Hermelin (kallas även Lekatt)

Kännetecken: På sommaren är hermelinens päls brun ovantill och gul på undersidan. Vintertid är den helvit förutom svansspetsen som är svart året om . Kroppslängden är 16-29 cm, svansen är 8-12 cm. Hanen är större än honan.

Förekomst: Hermelinen finns över hela landet utom på Gotland. Mest vanlig är den i bruten terräng och i fjälldalarna. Förekomsten varierar med tillgången på smågnagare.

Föda: Möss, sorkar och i fjällen lämlar är den viktigaste födan. Harungar, kaniner, fåglar och fågelägg, grodor och insekter ingår också i dieten.

Fortplantning: Parningen sker under sommaren. Fosterutvecklingen är fördröjd (se nedan) och ungarna föds i maj-juni. De är normalt 4-8 st.

Hermelinen är ett mårddjur. Karakteristiskt för dessa är deras välutvecklade doftkörtlar vid analöppningen. Med det starkt doftande sekretet markerar de sin närvaro och använder det som försvar mot fiender. Parningen kan ske vid olika årstider, men mårddjuren har fördröjd fosterutveckling, vilket gör att det befruktade ägget inte börjar utvecklas direkt.

Inga kommentarer: