onsdag 15 april 2009

Böcker

Boken jag tog i från bokhyllan heter Lisas andetag med författaren Karel Glastra van Loon. Den boken läste jag aldrig färdigt, den var för rörig för mig, man kom aldig in i handlingen och sen hoppade de hit och dit. Alltså inget för mig.

På tisdagen var jag ner till bibblan och lånade 2 böcker som jag ska läsa nu. Den ena är sista boken i serien om Irene Huss av författaren Helene Tursten. Den andra är en fristående bok som heter Parfymen berättelsen om en mördare, med författaren Patrick Süskind.

De lömska nätet


Beskrivning:
När arbetarna på en byggfirma i Göteborg river i brandresterna efter en gammal träkåk upptäcker de ett lik. Kroppen, som ligger inmurad bredvid skorstensstocken, identifieras som Mats Persson, spårlöst försvunnen sedan en novemberkväll 1983. Utredningen var omfattande den gången och det sista säkra vittnesmålet visade på att han kommit nära sanningen om mordet på hans far.

Kommissarie Sven Andersson har tänkt sig ett lugnt sista år fram till pensioneringen. Cold cases-avdelningen verkar därför vara rätt plats för honom. På våldsroteln, där han jobbade tidigare, råder däremot extrem arbetsbelastning. Kriminalinspektör Irene Huss och hennes kollegor lägger ned all kraft i jakten på en mördare som inom loppet av några dagar har dödat två tonårsflickor. De upptäcker snart ett mönster, men tiden är knapp – fler flickor riskerar att falla offer för mördaren. Samtidigt rasar det alltmer upptrappade gängkriget i den undre världen. Inte undra på att våldsroteln med lättnad lämpar över två stora pappkartonger gammalt utredningsmaterial till den surt muttrande Sven Andersson. Men det finns något i fallet som ändå fångar honom. Mats Perssons far Elof sköts utanför sin bostad. Tre skott avlossades på nära håll, ett i huvudet och två i bröstet. På exakt samma sätt som sonen Mats mördades över fyrtio år senare.


Parfymen


Beskrivning:
En modern klassiker, nu filmatiserad.

En vanlig människa skulle lätt kunna gå under i den stinkande och grymma värld som Paris fattigkvarter under 1700-talet utgör. Men Grenouille är ingen vanlig människa. Han saknar helt kroppslukt och människor blir, utan att förstå varför, illa till mods i hans närvaro. Han är född med ett säreget luktsinne och han glömmer aldrig en lukt. Dofter blir hans besatthet och hans yrke -- parfymörens. Han dras till unga oskuldsfulla kvinnor; kvinnorna intresserar honom inte -- men Doften! Den måste utvinnas och förädlas efter konstens alla regler. Som världens mest framstående parfymör kan han konsten. Men utövandet är bundet till ett fruktansvärt villkor ...





Inga kommentarer: