måndag 9 november 2009

Måndag


Ja vad tiden går fort, idag är de tjugo år sen Berlinmuren föll och de känns som de inte var så länge sen.Men men tiden går fort när man passerat tjugo.

Det fanns två huvudskäl för byggandet av Berlin-Muren:

1. Ekonomisk orsak: Alltför många välutbildade människor flyttade från Östtyskland och en del arbetade i Västberlin men bodde i Östberlin, där det var billigare att leva.

2. Politisk orsak: Västsidan blandade sig i det som hände på östsidan (den ryska sektorn).

Den 12 augusti 1961 började östtyska soldater och erbetare lägga ut taggtråd runt Västberlin och in på det territorium som tillhörde östberlin. Vägarna som hamnade i näheten av gränsen gjorde man ofarbara. Man hade nu börjat bygga Berlinmuren som skulle komma att dela Berlin i två delar i över 20 år.

Berlinmuren är än i dag en symbol som man främst förknippar med det Kalla Kriget. Många som levde på västsidan trivdes inte med att ha en mur kring sin och flydde därför i stället till Västtyskland, vilket ledde till att det blev stor brist på arbetskraft i västberlin. 1989, den 9 november, öppnades muren. Detta datum brukar användas som starten för Sovjetunionens fall. Än idag kan man se vart genom Berlin muren gick. På vissa ställen finns en bit mur kvar och genom hela Berlin har man satt gatsten i marken för att marker exakt vart muren gick.

Inga kommentarer: