lördag 22 november 2008

Böcker

Nu har jag läst lite fortsättningar av mina kvinnliga deckarförfattarinnor.Dessa böcker kom ut nu 2008.Detta är ju fortsättningar av de bokserier jag läst förut.Sjöjungfrun med Läckberg kände jag när jag läst ut den,när kommer nästa bok men de är väl de som är meningen.Lika med Anna Jansson den vill man också ska komma snart.De var slut som gjorde att man genast ville ta nästa bok och se hur de går.Men de är är väl så de ska vara när de är bokserier.Liza Marklunds Livstid var de någon sorts slut på nå vis,så de är inget man väntar på någon fortsättning precis.De som är lite drygt är väl att de andra böckerna förhoppningsvis kommer 2009.Men de är lång väntan ändå.Väntar på Åsa Larssons sista bok också(Till dess din vrede upphör) som ingår i bokserien jag läst.De är kö på den på bibblan så de är bara att vänta.Har också börjat läsa grottbjörnens folk men har lite svårt att komma igång med den serien.Lite tung med den boken just nu,men den jag lånade den av sa att den första halvan är skitjobbig,men sen kan man inte släppa den,men jag har inte kommit dit än.

SJÖJUNGFRUN

En man har försvunnit spårlöst i Fjällbacka. Trots att Patrik Hedström och hans kollegor på Tanumshede polisstation har gjort allt för att finna honom, vet ingen om han är död eller levande. Efter fyra månader hittas han. Mördad, fastfrusen i isen.
Fallet kompliceras när det avslöjas att en av hans bekanta, författaren Christian Thydell, under mer än ett års tid fått ta emot anonyma hotbrev. Christian står inför sitt stora genombrott och på releasefesten för sin roman Sjöjungfrun får han ytterligare ett meddelande. Han bryter samman och visar breven för Erica Falck, som har hjälpt honom med manuset.

Christian försöker sedan bagatellisera alltihop och vägrar att gå till polisen, men Erika smugglar med sig ett av breven och visar det för Patrik. Hon har anat att det är något som plågar Christian, och hon är oroad över vad som kan hända.

Patrik inser faran. Någon hatar Christian djupt. Och denna någon verkar vara en förvirrad och skadad person som inte skulle tveka att sätta sina hot i verket. Polisen inser snart att det finns ett samband mellan breven och mordet, och spåren för dem tillbaka i tiden ...

INTE ENS DE FÖRFLUTNA

Den gamla träporten till fängelsetornet Kajsarn i Visby står på glänt. Pojken fattar flickans hand i mörkret när den fuktiga kylan slår emot dem som ett dödens eget andetag och porten slår igen. Ingen hör deras rop på hjälp. De trevar sig fram för att inte falla ned i den mörka grottan. Mellan stenarna i muren hittar Erik en skinnpåse med en karta. I den svaga ljuslågan från tändaren ser de att den är daterad 1816. Sedan den natten har de haft en hemlig överenskommelse om att en gång fara till Gotska Sandön och gräva upp vrakplundrarens skatt.
Efter trettio år av väntan och just när en möjlighet att hämta skatten yppar sig slås allting i spillror. Strax före jul hittas Erik Hansson ihjälfrusen i sin bil på riksväg 142. Brott kan inte styrkas. I ett förvirrat sinne väcks tankar på vedergällning och död för ett förlorat liv. De som orsakat så mycket lidande och skam får inte gå ostraffade.
Döden skriver en inbjudan. Sju kvinnor reser till Gotska Sandön på ett rehabiliteringsläger i regi av försäkringskassan. Det blir storm, all elektricitet slås ut. Få av dem kommer att återvända...
En av dem som följt med till ön är Maria Wern, som ska vittna i en rättegång och har blivit hotad till livet. Resan visar sig vara ett ödesdigert beslut: efter ett par dagar inser hon med förfärande skärpa att de alla är omfattade av en djävulsk plan.

LIVSTID

Beskrivning:
- Jag gjorde det inte, sa Annika. Det var inte jag.
- Vet du, sa kommissarie Q, det säger nästan alla.

Annika Bengtzon misstänks för mordbrand i sitt eget hus.
När David Lindholm, Sveriges mest kända polis, hittas skjuten i sängen identifierar hon sig snabbt med hans unga hustru Julia.
Julia hotas av livstids fängelse för mord, både på sin man och sin försvunna fyraårige son Alexander.
Men Julia nekar. Det var inte hon. Det var en annan kvinna som sköt hennes man och kidnappade hennes son.

Medan tillvaron rasar samman omkring Annika gräver hon sig allt djupare ner i den mördade polisens våldsamma förflutna.
Till slut återstår två grundläggande frågor.
Om Julia ljuger: Var har hon gömt Alexander?
Om hon talar sanning: Vem håller honom fången?

Livstid är en thriller om människans längtan efter det eviga: kärleken, makten, meningsfullheten - och barnen.
Den är en direkt fortsättning på Nobels testamente.

2 kommentarer:

Anonym sa...

ja du är då en riktig bokmal. Men det är skönt att läsa lite avkoppling. Kram Kussen

Anonym sa...

Det har ju faktiskt kommit en fortsättning på Livstid.Som heter En plats i solen. Har läst den och tyckte den var lika bra som de andra....Kram