lördag 9 februari 2008

Grisar


Som ni kanske märker så tycker jag om grisar, och de är så jag älskar dem tycker dom är så söta, och roliga.

Allmän fakta om grisar:

Grisar är ett flockdjur och en flock består vanligen av 5-10 individer, i blandade åldrar och kön. Precis som hos andra flockdjur har grisar ett rangordningssystem, rangen styrs av ålder och temperament. Innan rangordningen är bestämd så har slagsmål varat i fler dagar, men den högsta ledaren är ofta utsedd redan efter några timmar, ledare är för det mesta en stark galt. När den övriga rangordningen är klar så vet alla i flocken sin plats och detta gäller inte bara djur som lever i naturen, utan man kan se klara tecken på rangordning även hos tamdjur. När man fodrar djuren så äter alltid den högsta ledaren själv och sedan äter man efter i rangordning, när ledaren vilar så vilar flocken och så vidare. Ledar platsen avgör också vem som har tillstånd till vatten, foder, sovplats etc. Det finns många positiva saker som kommer naturligt med rangordningen och en av dem är att de inte blir slagsmål över små konflikter om flocken har ett rangordningssystem. Vilket ger ett längre och hälsosammare liv.

Precis som vi människor så kommunicerar grisar med varandra, inte på samma sätt, men fortfarande med ljud. Man har lyckats fånga upp ett 20-tal olika ljud som hörts mellan grisar. Ljudet är dock inte grisarnas största kommunikations väg, de kommunicerar för det mesta med hjälp av olika dofter och är därför mycket beroende av sitt känsliga luktsinne. Från körtlarna avges olika dofter som t. ex. underkastelse. Forskare har provat att ta bort luktkörtlarna hos grisar och dessa har då helt kommit utanför den sociala gruppen i flocken. Även känseln är ett av grisarnas viktiga sinne och de använder sin känsel mycket när de bökar i jorden efter mask och annan mat.

Grisar äter mycket och av det mesta, men det finns en del foder som tam grisar som står inne är beroende av, bl. a. halm och någon form av foder, som t. ex. kan innehålla korn, havre, råg och vete. Halm måste finnas i boxen om grisen ska stå inne och den har två olika funktioner, det är en trivselfaktor och en sysselsättning. Olika spannmål blandas för det mesta med vatten, eftersom grisen kan få magsår om fodret dammar. De grisar som har turen att hamna på en gård där de kan beta ger mycket bra kött till oss konsumenter, eftersom köttet från betande grisar är riktigt på omega6 och omega3. Något som rekommenderas till oss konsumenter. Kort och gott så ger betande grisar det bästa köttet.

Egenskaper:

Grundläggande egenskaper
Uppriktig, social, driftig, envis

Mindre bra egenskaper
Lättlurad

Grisar är vänliga och det är nästan omöjligt att inte komma överens med dem. Grisen är inte mycket för sällskapsliv men vill gärna rycka med andra när det händer något roligt. Grisen är trots sitt yttre lugn viljestark och auktoritär. Grisen hatar gräl och diskussioner. Grisen har större tur i affärer än i kärlek men hjälper gärna vänner i nöd.

Hahahaaha Undra om jag var gris i mitt förra liv hahahaha

1 kommentar:

Paula sa...

Haha, jag känner inte så jättemycket gemenskap med just grisar, trots att vi hade några när vi bodde i Kloten. Barnen grät när "Caesar" låg på julbordet...
Tänk, nu är helgen över igen, o en ny vecka börjar
Kram