tisdag 30 juni 2009

Böcker

Detta är den tredje och sista boken i bokserien som jag läser just nu, är inne på andra boken som de står om i förra blogginlägget.


HÖSTOFFERBeskrivning:
Regnet vräker ner över slottet Skogså utanför Linköping, dropparna faller tungt över markerna och kroppen som flyter i vallgraven. Advokat Jerry Petersson, nybliven slottsägare och känd för sin hänsynslöshet, kommer inte att ta några fler uppdrag. Men hur har han hamnat i vallgraven?

Kriminalinspektör Malin Fors misstankar riktas snart mot de tidigare ägarna av slottet, den högadliga familjen Fågelsjö, som knappast med glädje kan ha velat sälja sitt släktgods till uppkomlingen Jerry Petersson. Men skulle försäljningen verkligen vara en orsak till mord? Och vem var egentligen människan Jerry Petersson, bakom it-miljonerna, de dyra kostymerna och konsten? Nära Malin, men som på andra sidan en tunn hinna, rör han sig som en skugga genom det som varit hans liv och händelserna som skulle leda fram till hans brutala död.

Höstoffer är tredje delen i Mons Kallentofts uppmärksammade serie om kriminalinspektör Malin Fors, som inleddes med de kritikerhyllade böckerna Midvinterblod och Sommardöden.

Lite fakta om Mons Kallentoft

Han låter de döda tala och läsaren kliva in i mördarens psyke. Hittills har svenska polisdeckare varit "bisarrt förnuftiga", menar Mons Kallentoft. I nya "Sommardöden" har han åtminstone lite magi. (TT Spektra)

Han låter de döda tala och läsaren kliva in i mördarens skruvade psyke. Hittills har svenska polisdeckare varit "bisarrt förnuftiga", menar Mons Kallentoft. Han vill ha åtminstone lite magi.

Med sin deckardebut från i fjol, "Midvinterblod", både sprängde han och fogade sig i många av den svenska deckarens schabloner. Samtidigt som hjältinnan var en helyllepolis vid namn Malin Fors lät han liken hålla långa monologer. I nya "Sommardöden" fortsätter han på samma spår. Den realistiska berättelsen är uppbruten med inre monologer från de tonårstjejer som sexmördas under heta sommarmånader i Linköping. Mons Kallentoft jämför lite skämtsamt sina deckarhistorier med Dantes resa ner i helvetet. I den nya når han nedersta infernokretsen, sexmördarna och pedofilerna.

- Det var den historien som kom. Sedan har jag ju själv småbarn, och jag skriver mig ju bort från min egen värsta skräck. Det kanske låter hemskt, men så är det. Om man skriver ner sina värsta mardrömmar händer de inte. Samtidigt överträffar ju verkligheten dikten gånger hundra. Det har vi ju märkt den här våren.

Tidigare hade Kallentoft jobbat i reklambranschen samtidigt som han skrivit skönlitterärt. Men tre rosade romaner och tillika fina priser hade inte räckt för att ge hans skrivande ekonomisk bäring. Intressent utomlands var ljumt. När hans agent tyckte att han skulle skriva en deckare tänkte han varför inte.

- Jag sparade inte på krutet, jag tog i med hela arsenalen. Sex, asagudar och pratande lik. Det var ett experiment, kan man skriva så här? Kan jag skriva en roman som blir folklig?

Med tanke på att debutdeckaren sålde 100 000 exemplar och att Ica-kurirens recension citeras på omslaget till nya "Sommardöden" är svaret ja. Kallentofts deckare ska ges ut i sex eller sju länder och filmkontrakt är tecknat på fyra romaner om hans driftiga polishjältinna i Linköping, Malin Fors. (TT Spektra)

Fakta/Mons Kallentoft

Född: 1968 i Ljungsbro utanför Linköping.

Bor: I centrala Stockholm tillsammans med sin familj.

Böcker: Debuterade med romanen "Pesetas" år 2000 och fick Katapultpriset. Har skrivit ytterligare två romaner samt en reportagebok om mat, mor och myter, "Food noir". Deckardebuterade i fjol med "Midvinterblod" som sålt i över 100 000 exemplar. (TT Spektra)

Inga kommentarer: